Sunday, 16 September 2007

Juli

The Faces section will from now on move to Facebook. I don't have enough place for the pictures here. Sorry. But you can follow these links and hopefully you'll be able to see the pictures even if you're not a member of that community:

July 1/3
July 2/3
July 3/3

Yes, theres many more pictures than usual, but it was hard to narrow them down further

Saturday, 15 September 2007

Lonicera

Under sommaren har jag testat att äta alla möjliga bär jag kommit över. Kaprifolens bär är av de godaste trots sin troliga giftighet. Alla kaprifolbär är inte giftiga men de flesta är det. Jag vet inte exakt vilken art denna tillhör men a, som sagt, nästan alla är giftiga. Dock står det på giftinformationscentralen att det inte finns några bär som växer i trädgårdar som man inte kan äta minst två av utan att det är ngn större fara (texten riktar sig till föräldrars oro över barn som äter okända bär och det sägs att det värsta som kan hända är att barnet spyr eller får ont i magen såvida de inte äter alltför stora mängder och 2 st är aldrig ngn större fara....) M.a.o. är det verkligen ingen fara som vuxen att äta 2 st okända bär... kanske t.o.m. fler... - nu är det inte så att jag råder er, men jag har själv utgått från detta denna sommar och höst.

Fin är den också. Jag älskar kaprifol och kommer def. vilja ha minst en buske i den trädgård som jag förhoppningsvis har i framtiden.

Fragaria vesca

Visst är det ändå ngt. väldigt visst med smultron? Alla tycker det, men det är faktiskt väldigt sant också, - nästan som en symbol för minnen och sentimentalitet. - Den borde upphöjas till det tycker jag...

Wednesday, 12 September 2007

Rubus chamaemorus

Sista inläggen då'ra med material från Baltikum. Bärkulturen var alltså som sagt stort där, men det enda bär som jag hittade som var nytt för mig var hjortron (på sätt och vis även gula hallon!). Tycker att jag borde ha hittat dem i Sverige tidigare, men nu blev det alltså i en badturistort vid namn Jûrmala. Bären var möjligen aningen omogna, för de var inte speciellt saftiga och goda... lite synd, men kul att ha provat dem färskt i.a.f. :)

Enligt wiki P finns i svenskan dessa synonymer (som jag inte hade hört förut) för hjortron: mylt, multebär, myrbär, snåtterblomma och solbär. ... Jag hade verkligen förväntat mig att komma över fler ätbara färska bär som växer i Sverige nu under sommaren, men det har mest blivit en hel del mer oätliga och vilda bär som jag stött på. Inlägg om dessa kommer komma i dagarna...

Likt dom flesta andra bär är hjortron rikt på vitamin C.

Annat som uppdaterats idag förutom hallonen och de nya inläggen om svartvinbär och rödvinbär är krusbärsinlägget.

Ribes nigrum

Jag köpte så mkt. bär i Riga att jag blev alldeles full i magen och min kusin ville inte ens hjälpa mig att äta upp allt... tänk er flera kilon av olika vinbär, krusbär o.s.v. ... det blir surt efter ett tag.... haha!!!

Ovan alltså svarta vinbär från Riga, säkert ett annat kultivar än de nedan, som alltså är de mogna bären av de som jag redan publicerat omogna foton på.

Även av svartvinbären blev det god sylt, blandat med vitvinbären och med en del kanel och ingefära så smakar sylten nästan precis som 1&1's surkörsbärssylt!! - Ni är välkomna att komma hem till mig om ni vill smaka! :)

Ribes rubrum

Såhär efter ett längre uppehåll känner jag att jag nog kommer vara mer fåordig. Inte riktigt som jag var i starten av bloggen i vintras, men... a, kanske kommer det ske några förändringar nu. Jag hoppas bara att denna start sätter igång mig och inte blir en engångsföreteelse... :)

Röd vinbär alltså. Dessa inköpta på Central Market i Riga. Finns inte mkt. att säga om dem väl? Kollar lite på wiki... klipper klistrar alltså nu:

"
Although blackcurrant is more traditionally associated with medicinal uses, English and German language herbalist sources consider redcurrant berries to have fever-reducing, sweat-inducing, menstrual-flow inducing, mildly laxative, astringent, appetite increasing, blood cleansing, diuretic and digestive properties. Some of these proposed effects are probable, due to the verified high levels of vitamin C, fruit acids, and fiber the berries contain. Tea made from dried redcurrant leaves is said to ease the symptoms of gout and rheumatism, be useful in compresses for poorly healing wounds, and as a gargling solution for mouth infections."

Ja, vitt vinbär är av samma art som röd vinbär... även dessa från samma marknad. Nedan dock vita vinbär från trädgården i Degerfors.


Uppdatering:
Röda vinbär kan även finnas i vilt tillstånd, dessa är plockade vid Möckelns kust, nära Lilla Degernäs.