Monday 23 July 2007

Ribes uva-crispa

Baltikum var ett område fullt av bär. På de olika saluhall jag besökte och de marknader jag insöp atmosfären av var det främst närodlade frukter och bär som tanter och gubbar sålde. Ibland kändes det som att de plockat bären av de få buskar de själva hade på bakgården.... stånd efter stånd stod de med olika varieteter av blåbär, röd- och svartvinbär, körsbär av olika slag, krusbär, hallon och jordgubbar och svampar av olika slag som de till synes en och en plockat i skogen. Priserna i Baltikum var överlag ca 15% lägre än här, men det gällde nog främst i centrum och på restauranger - för när det gällde frukt, speciellt på marknaden var priserna så låga så det blev absurt att köpa för litet. Exempelvis kostade rödvinbär ca 13 kr/kilo ... alltså 1 kg rödvinbär är jävligt mkt. rödvinbär ska ni ha klart för er. Baltikum måste nog vara paradiset för syltföretag!

Krusbären fanns även de i lite olika förfaranden. På bilden av det slaget som går att äta både rått och moget, surt och gott i grön omogen form och sött och bärigt i mogen vinröd dräkt.

Uppdaterat idag är också inläggen om pinjenötter och valnötsfamiljen.

Så vart de då mogna.... :)

No comments: