Saturday 30 June 2007

Annona squamosa

Har i flera månader mer eller mindre varit besatt av att hitta andra annonafrukter än cherimoyan. Custard-apple eller snarare mer rätt att kalla den sugar-apple... eller varför inte förenkla det hela och köra på det latinska namnet squamosa, så slipper det liksom bli fel, är en frukt som alltså är nära släkt med cherimoyan. Tyvärr blev jag lite besviken då squamosan smakade på tok för likt cherimoyan. Möjligen är den aningen mindre söt och fruktig, men den är, om man inte jämför så noga, mer eller mindre precis som cherimoyan i smaken alltså.

Squamosan har, om möjligt, ännu fler kärnor. Skalet lossnar lättare från fruktköttet och i.o.m. att det (skalet) är uppbyggt på ett annat sätt så blir den vid förtäring aldrig lika tunn och därmed är det mindre risk att man råkar få med den i sina skedtag.

6 comments:

Grovt Initiativ said...

en gång tänkte jag rimma på cherimoya i en text men det kändes lite för indie. och långsökt. och nödrim. jaja.

Pedram Modirassari said...

Kan tänka mig det, men synd att du inte fick in det... hoppas du får med den ngn annan gång.

倪是水瓶子 said...

Oh my, i can get this fruit few steps from my house here. I just ate one this morning and it taste really good. I will show you on my blog today. Cheers!

ingelaihrman said...

Annonaträdets blommor har ett utsökt sätt att locka till sig pollinerare. Klockan sju på morgonen under blomningstid, höjs temeraturen inne i blommorna, samtidigt som eteriska gaser som kloroform och eten avges. Skalbaggarna som lockas dit flyger in i den varma blomman blir fast tills de surrat runt och alla pistiller är befruktade. Då lossnar blombladen och insekten släpps ut. Är det inte fantastiskt?

Pedram Modirassari said...

To y: Oh myyy... I get jealous you know! .... :)

Till i: imponerande! Var har du fått denna information ifrån och vad sysslar du med som gör att du vet detta?

Anonymous said...

Plantim.se (Plantim Fröer) har två sorters Annona till salu om du vill prova på att odla själv.