Thursday 31 May 2007

Myristica fragrans

Till att börja med: En krydda att användas med extrem försiktighet då för stora mängder kan ta över smaken hos den berörda maten alltför mkt. Vidare: Förtäring av ca 1-4 teskedar muskot har hallucinatoriska effekter som kan jämföras med extacy :) ... men den är opålitlig som drog då den kickar in först efter många timmar och tydligen har tråkiga bieffekter (men vilken drog har inte det?) dessutom är 5-6 teskedar och uppåt direkt livsfarliga. Anyway...

...har under tidigare år bara kommit i kontakt med muskotnöten antingen i malen eller hel men skalad form. - Vill här nämna och tipsa om dem oskalad då doften bibehålls mera (som hos så många andra oknäckta nötter) samt slå ett slag för den såkallade muskotblomman, som alltså inte är en blomma utan en skikt som omsluter nöten under fruktskalet (man ser spåren efter den på skalet). Muskotblomman avger en färg till maten och innehar en mer "delikat" smak som alltså kan vara trevlig.

3 comments:

Lupo Manaro said...
This comment has been removed by the author.
Lupo Manaro said...

Sånt där får du ju inte skriva, nu blir jag ju sugen på att prova ett par teskedar eller så :)
Kanske skall höra med den gode le prince des herbes om han testat det nån gång...

Snyggt latinskt namn också!

Pedram Modirassari said...

Jo, jag vet, man blir sugen... hehe, men läser man mer om det och biverkningarna så blir man snarast förskräckt eller åtminstone mindre sugen... - kanske borde jag ha nämnt dem mera? :)