Friday, 4 May 2007

Anacardium occidentale

Att fota saltade cashewnötter är det ju inge stil på, men det är de enda jag har hemma och jag tänker inte gå och köpa osaltade bara för det. Överlag så gillar jag konstigt nog saltade och främst rostade nötter mkt. mer än naturella. Rostade hasselnötter och mandlar t.ex. slänger ju sina naturella motparter i väggen tusen gånger om dagen.... minst!

Cashewn har ju haft en enorm genomslag sen ett antal år tillbaka och visst är det befogat - själv häller jag i mig dem som tokig ibland - men något som undgått många är vad det egentligen är för något. Själv trodde jag länge att den var släkt med jordnöten med tanke på dess utseende och konsistens. Jag undrade varför man aldrig fick tag i den med skal och till slut, för inte alldeles för länge sen sökte jag på nätet och fick se på! Nöten är alltså ett bihang till en frukt! Cashewäpplet! Hm, nej, vid återläsning ser jag att det är frukten som är ett bihang, äpplet ifråga kallas inte ens en frukt på wiki, fast jag vet sen tidigare läsning att även den är ätlig. Skalet som omger nöten är giftig och de som arbetar med att skala dem får sår och skit på händerna. Om proceduren inte görs riktigt kan t.o.m. nöten bli giftig. Nedan två länkar till hyfsade foton på hur hela kalaset ser ut:

http://diary.00ff00.com/wp-content/photos/cashew-fruit.jpg
http://www.tropicalfruitnursery.com/images/Cashew10-04-lg.jpg

(giftig, giftig, giftig.... fan va freakig jag var i detta inlägg)

No comments: