Tuesday, 12 June 2007

Citrullus lanatus

Självklart har jag ingen aning om vilket kultivar denna tillhör, men jag kan berätta att varje gång jag ser en gul vattenmelon så tänker jag på hur besviken, liksom bedragen jag kände mig i mitten på 90-talet! - Jag har sen barnsben alltid älskat vattenmelonen, högt över alla andra meloner och gör så fortfarande, men det var alltså inte för'ns ngn gång i mitten eller kanske t.o.m. mot slutet av 90-talet som jag såg och provade gult vattenmelon för första gången. Jag kunde inte greppa idéen att ingen berättat för mig förut att de fanns. Mina föräldrar såg inte alls häpna ut såsom mig och de menade att de hade ätit gult vattenmelon även i Iran... jag kunde inte fatta för ett öre att de inte hade BERÄTTAT det för mig!!! :D

Har ni förresten märkt hur typ den innersta delen av vattenmelonen, ett område med ca 5-6 centimeter i diameter, smakar bäst? Liksom sötare, mer smak och även härligare konsistens... d.v.s. när melonen är i sitt esse... För delen jag talar om är också den del som oftast snabbast blir dålig om melonen fått stå ett tag eller är aningen övermogen.... eller ifall det är en såndär tråkig mjölig melon med håligheter i mitten... På tal om det... Delen jag pratar om brukar nog kunna begränsas till området innanför kärnorna.... för om man skär i melonen ser man ju att efter skalet är det kött utan kärnor, sedan kött med kärnor och sedan kött utan kärnor igen - och det är nog alltså den sistnämnda delen jag menar... - Kanske har ni tänkt på det, men det här är ngt. jag kommit underfund med först under senare år...

No comments: