
Kemiri, Candle nut, kandlenöt eller bankulnöt på svenska - fastän man säger att kärt barn har många namn och man väl säkert kan påstå att kandlenöten är kärt på sina håll så gäller ju det där med många namn även sånt som är lite halvokänt, som dyker upp lite här och där, och därmed liksom aldrig lyckas få ett väletablerat namn, utan kallas för en massa saker.... - Kanske kan man dra upp en teori om att "barn har ett namn, kärt barn har många namn och känt barn har många namn också men kallas bara för ett av dem".
Om vi nu går tillbaks till nöten kan man berätta om den att den p.g.a. sin höga oljehalt brinner likt ett ljus om man sätter eld på den, den går vidare tyvärr inte att äta rå då den är lite smågiftig då utan måste tillagas. Används främst åt indonesienhållet där man använder den i tillredningar för dess smak men också för dess egenskap som förtjockningsmedel.
Ska själv både prova att elda på den snart samt kanske hacka den in i en dalgryta...
Med skal ser den förövrigt ut
såhär
No comments:
Post a Comment