Saturday, 17 February 2007

Citrus reticulata (Citrus deliciosa)

Alla har väl märkt hur en Citrus reticulata liksom kan fylla ett helt rum med sin doft. Man kommer in och kan påstå att "nå'n har ätit en mandarin här!" - Hur många frukter kan stoltsera med en sån egenskap?


En liten lathund, som mycket väl kan innehålla fel då den är snabbframforskad och som kanske bara gör en än mer förvirrad:
  • Mandarin: oftast utan kärnor, påstås komma från antingen Mauritius eller Kina och slutade importeras till Sverige för 30 år sedan!
  • Tangerin (även Citrus tangerina): om jag förstått rätt oftast större än en vanlig Citrus reticulata
  • Satsuma/Mikan (Citrus unshiu): ursprung i Japan, oftast kärnfri
  • Clementin: korsning mellan mandarin och pomerans, saknar kärnor
  • Tangelo (Minneola tangelo/Orlando tangelo): har en typisk topp i stjälkänden. Minneola är en korsning mellan vilken mandarinsort som helst och antingen en grapefruktsort eller en pomelo
  • Temple: korsning mellan apelsin och mandarin med ursprung i Jamaica, import från Israel
  • Clausellina: En typ av satsuma från Spanien
  • Hernandina: En typ av clementin från Spanien
  • Malvasio: typ av clementin med okända föräldrar, kärnrik, med ibland mkt. tunt svårskalat skal, sydamerikansk
  • Mandor/Topaz/Ortanique/Ortaline: Ursprung jamaica, importeras från medelhavsområdet
  • Nour: Odlas i Marocko
  • Ellendale: Mandarinart med ursprung i Australien, importeras även från sydamerika
  • Nova/Suntina/Clemenvilla: typ av clementin

No comments: